Жени

Самоотбрана за жени

Могат ли жените да тренират бойни изкуства?

Жени. Самоотбрана за жени

 

 

Жени. Самоотбрана за жени

Разбира се, че Да!

Бойните изкуства са за всички

Много често в разговори се появява становището, че жените не могат да тренират бойни изкуства и да се занимават със самоотбрана, защото са физически слаби и всеки мъж може да ги победи. А това води и до едно предварително обезверяване и нагласа при повечето жени, че те не могат да се справят с нападението на един мъж.

Подобни предварителни убеждения и предразсъдъци са породени от непознаването на женските способности, особено за реакцията в екстремална ситуация. Жените смятат, че те са по-слаби, а мъжете по-силни и че не могат да направят нищо в опасна ситуация, когато са атакувани. Но това далеч не е така. Безспорен факт е, че на жените от природата им е дадена по-голяма издържливост и по-висок праг на поемане на болка.

Много често мъжете се „декорират” с допълнителни мускули по телата си от желанието си да имат нещо като естествена броня срещу удари и атака. Това ги прави, според тях, и по-защитени, но често прекомерното трупане на показни мускули е породено и от неосъзнат или осъзнат комплекс. Да имаш големи мускули, не означава, че можеш да ги използваш ефективно за атака или защита.

За жените е добре да знаят, че и най-мускулестият мъж няма защита и мускули върху важни жизнени точки, които могат да са обект на атака.

Това са очите, носа, гърлото, слепоочията, ушите, тила, слънчевия сплит, слабините, коленете, гръбнака и бъбреците.

Никой не е предпазен от атака в тези места и е трудно да се опазят всички те, особено ако не си тренирал.

 

 

Тук е добре да разгледаме един пример от света на животните

Жени. Самоотбрана за жени

Жени

Вечната вражда между котката и кучето!

„Аз не съм жертва и няма да се държа като такава”

Кучето е по-силно и по опасно от котката, с по-големи зъби и повече мускули. Но котката е по-гъвкава, по-бърза и когато бъде притисната до стената, тя се бие сериозно. Атакувайки с острите си нокти очите на кучето. Съскане, извиване на гърба и настръхнали косми, изваждане на ноктите и бързо разсичане на въздуха. Често кучето предпочита да не се бие срещу такъв яростен и готов на всичко противник и му се налага да отстъпи!

Затова в един конфликт жената не трябва да приема предварително ролята на жертва. Напротив, да прояви своите духовни и физически умения и да атакува там, където трябва и когато трябва.

Не бива да се пропуска момента на атаката и изненадата, защото те са изключително важни за изхода от ситуацията. Но най-важно е решението за смяна на ролята – „аз не съм жертва и няма да се държа като такава”. Това са магически променящите думи, които не трябва да се забравят.

Затова словесната защита или физическата самозащита не са невъзможни, ако решите, че вече няма да сте жертви.

Но цялата ви увереност не може да бъде само в думите и самовнушението, без да тренирате определено време при квалифицирани инструктори как се удря, къде се удря и кога се удря, за да придобиете сигурни и уверени реакции.

Ако на котката и е вродено светкавично бързо да извади ноктите си и да удари там, където е опасно, то вие трябва да се научите. Или да си … припомните. Защото във всяка една жена дреме по една котка. Тя само трябва да бъде събудена и … обучена.

Въпроси и отговори за женската самоотбрана

Жени

Може да не ме нападнат, няма да ми се случи точно на мен
Когато бъда нападната, ще «блокирам» и няма да мога да реагирам
Ако отвърна на нападението, може би ще бъда наранена повече, отколкото ако не реагирам
Не вярвам, че насилието ще помогне за решаването на ситуацията. По-добре с думи да променя хода на ситуацията
Не мога да помогна на никой в ситуация на насилие, мога само да се моля тя да свърши по-бързо