Жени

Могат ли жените да тренират бойни изкуства?

Много често в разговори се появява становището, че жените не могат да тренират бойни изкуства и да се занимават със самоотбрана, защото са физически слаби и всеки мъж може да ги победи. А това води и до едно предварително обезверяване и нагласа при повечето жени, че те не могат да се справят с нападението на един мъж.

Подобни предварителни убеждения и предразсъдъци са породени от непознаването на женските способности, особено за реакцията в екстремална ситуация. Жените смятат, че те са по-слаби, а мъжете по-силни и че не могат да направят нищо в опасна ситуация, когато са атакувани. Но това далеч не е така. Безспорен факт е, че на жените от природата им е дадена по-голяма издържливост и по-висок праг на поемане на болка.

 

Много често мъжете се „декорират” с допълнителни мускули по телата си от желанието си да имат нещо като естествена броня срещу удари и атака. Това ги прави, според тях, и по-защитени, но често прекомерното трупане на показни мускули е породено и от неосъзнат или осъзнат комплекс. Да имаш големи мускули, не означава, че можеш да ги използваш ефективно за атака или защита.

За жените е добре да знаят, че и най-мускулестият мъж няма защита и мускули върху важни жизнени точки, които могат да са обект на атака.

 

Това са очите, носа, гърлото, слепоочията, ушите, тила, слънчевия сплит, слабините, коленете, гръбнака и бъбреците.

Никой не е предпазен от атака в тези места и е трудно да се опазят всички те, особено ако не си тренирал.

 

wt-women-300x207Затова, жени, вие имате огромен шанс, да сте „по-силният пол”!

Въпреки всичко, основният проблем при жените е психологически – това е идеята, че трябва да се удари друго човешко същество. Често жените предпочитат да бъдат ударени, но не и да ударят те самите. Те предпочитат да поемат болката, но не и да причинят болка на другиго. По тази причина ролята на жертва е често приписвана на жената.

Тук е добре да разгледаме един пример от света на животните

240149_10152433738683123_164517577976061021_o

Въпроси и отговори за женската самоотбрана
Може да не ме нападнат, няма да ми се случи точно на мен

Статистиката сочи точно обратното, а статистиката се прави от реални случаи. Но даже и там не са регистрирани всички случаи, тоест, ситуацията е по-опасна, отколкото е представяна. Изучаването на адекватна стратегия за самозащита няма да ви попречи. Страхът е вашият неприятел. Новите умения и идеи ще ви направят по-силни и уверени в себе си. Тренираното тяло успокоява ума и контролира емоциите.

Когато бъда нападната, ще «блокирам» и няма да мога да реагирам
Ако отвърна на нападението, може би ще бъда наранена повече, отколкото ако не реагирам
Не вярвам, че насилието срещу друга личност ще помогне за решаването на ситуацията. По-добре с думи да променя хода на ситуацията
Не мога да помогна на никой в ситуация на насилие, мога само да се моля тя да свърши по-бързо