За нас

Европейска ВингТчун Организация

За насКийт Р. Керншпехт 10.GM

Европейска ВингТчун Организация

Основател на Европейската ВингТчун Организация

Грандмайстор Кийт Керншпехт, 10 степен, професор, доктор на педагогическите науки, който е учил от грандмайстор Льон Тинг, ученик на известният починал майстор Ип Ман.

ЕВТО се занимава с превенция на насилието сред децата в училище, организира специализирано обучение за деца, за тинейджъри и подрастващи. Разработени са специални програми, които да разиграват роли и ситуации, в които децата да помагат на другите изпаднали в беда, да реагират адекватно на словестно и физическо посегателство и насилие.

Има групи за мъже и жени, където е разработена  методика на Светкавичната Защита – BlitzDefence, която дава възможност за изключително кратко време да се преподаде и научи реакция в стресова ситуация.

Преподава се бойното изкуство ВингТчун, което е традиционна китайска система на над 300 години, произлезнала от манастира Шаолин.  Изкуството се е разпространило от Китай в ХонгКонг, от там в Англия и Европа.

Водят се курсове, а някои от инструкторите са военни и полицаи с високи длъжности, които преподават специализирани средства за атака и самоотбрана на специалните части на полицията и на армията на Германия, Австрия, Италия, Испания, както са провеждани и няколко обучения на бългаските специални части.

ЕВТО провежда и обучение в програмите по спорт и педагогика в унивеситета в Дерби, Англия, както и в Пловдивски Университет, където са проведени четири бакалавърски програми, две магистърски програми и са защитени четири докторски дисертации.

ЕВТО има ясна структура и организирана мрежа от над 1 500 школи в цяла Европа, където се преподава по единна методика, която развива не само физическите качества на всички трениращи, но работи върху тяхната психика, овладява стреса, контролира емоционалното състояние, както и дава идея за източната култура, практики и традиции с цел да се даде възможност на всеки да промени себе си.

За насОливър Кьонинг 9.MG

Европейска ВингТчун Организация

Роден през 1966 г. във Форарлберг, най-западната част на Австрия, където на 13 години прави първите си стъпки в практикуване на бойни изкуства с шотокан карате. На 16 години започва да се занимава с Винг Чун в Брегенц, а през 1984 г. открива първата си собствена школа в рамките на Европейската винг чун организация (ЕВТО), която тогава е в процес на изграждане и е допустимо да се преподава дори с ниски ученически степени.

През 1986 г. се дипломира в Техническото училище с профил „Управление на предприятие“. Същата година започва интензивно обучение в тогавашната централа на ЕВТО, намираща се в замъка „Лангенцел“ до Хайделберг, където е в пряк контакт със своя сифу – грандмайстор Кийт Керншпехт. През 1988 г. се премества във Виена, където открива школа и представлява ЕВТО. Назначен е за национален треньор на Австрия, а след това – на Чехия и Словакия.

От 1996 г. осъществява различни пътувания до Хонконг и Китай за изучаване на корените на винг чун. Kьониг преподава в екип под ръководството на грандмайстор Льон Тинг в Лоуди, Китай, една от найголемите школи по кунгфу в страната. Представлява ЕВТО при демонстрации и преподава на международни форуми и в университети в България, Англия и др.

През 1996 г. се осъществява и първият контакт с Пловдивския университет – тогава под ръководството на проф. д-р Огнян Сапарев. Като член на делегация на ЕВТО под ръководството на г-н Кийт Керншпехт той демонстрира Винг Чун и Ескрима в ПУ.

Кьониг е почетен член на Съвета по бойни изкуства на университета.

От 2008 г. е избран за член на ръководния екип на ЕВТО. Същата година получава бакалавърска степен по спортна педагогика в Пловдивския университет – специалност „Спортна педагогика по бойно изкуство винг чун“. След това получава магистърска степен по спортна педагогика и започва работа по дисертация на тема „Психофизическа подготовка в обучението по винг чун“, която защитава през 2011 г. в Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

През 2012 г. д-р Кьониг заедно с проф. д-р Керншпехт са назначени като „акредитирани преподаватели“ в Университета Бъкстон/Дерби и до 2015 г. отговаря за координацията и управлението на бакалавърската програма по бойни изкуства, осъществена съвместно между този английски университет и ЕВТО.

От 2012 г. преподава и в Пловдивския университет.

Оливър Кьониг притежава различни степени по няколко бойни изкуства:

V майсторска степен по ескрима, защитена при грандмайстор Бил Нюман;

ІХ степен по винг чун – номиниран е като един от четиримата грандмайстори на ЕВТО от грандмайстор Кийт Керншпехт;

VІ дан по киокушин  карате при проф. Джон Блуминг;

ІІ дан по айкидо (такемусо айкидо);

ІV дан по шотокан карате;

бил е частен ученик на Гокор Чивичан, легенда на граплинг (САЩ), школата на Джийн Лебел.

През 2017 г. създава възложения му от грандмайстор проф. Кийт Керншпехт, в рамките на ЕВТО, сектор, BlitzFight „Бойни приложни техники във всички дистанци, както и в партер и самозащита на земята“

През 2021 се създава и новото направление в ЕВТО – WingTsun Plus, което систематизира методически всички ученически степени в една ясна, подредена и бойна система, което е свързана с модерен подход на преподаване и интернет базирана програма за следене на израстването.

За насСтанислав Багалев 6.MG

ЕВТО - България

27 години ние сме официални представители в България на EWTO

В България ЕВТО създава свое представителство през 1996 година, след официалното си посещение в Пловдивски Университет, където се организира среща, открита лекция и демонстрация пред студенти и трениращи бойни изкуства. Съорганизатори тогава са и студентите от специалността китайски бойни изкуства към свободния факултет с треньор Станислав Багалев. Тогава се сформира клуб Университетски ВингТчун, където председател е проф. Сапарев и проф. Маргаритов, а инструктор става Станислав Багалев.

Започва разпространението на ВингТчун в страната, откриват се школи в Русе, Варна, Добрич, Бургас, Свиленград, Димитровград, Хасково, Велико Търново, Карлово, Стара Загора, Пловдив, Видин, Монтана и София и се създава ЕВТО-България.

В много от медиите излизат статии, интервюта в национални радио мрежи, в някои от печатните медии излизат повече от години специални колони със снимки за самоотбрана, някои от частните телевизии реализират поредици и от пердавания свързани със самоотбрана, националните медии канят представители на организацията в техни предавания, а някои от звездите на съвременанта музика започват да тренират ВингТчун самоотбрана.

През годините са правени демонстрации пред българската армия, преподаване на специални части и отряди за борба са безредиците.

Главният инструктор за страната и официален представител на ЕВТО е Станислав Багалев, който е майстор по ВингТчун, сифу (учител) по ВингТчун, 6-та майсторска степен.

Тренирал е карате, бокс, айкидо, шаолин, ескрима, неколкократен шампион по ТайДзи, сребърен медалист от армейското състезание 97, треньор на отбора на втора армия през 97, главен треньор и съдия по ВингЧун на българската федерация по УШУ, завършил магистър по българска филология, и магистър по бойни изкуства към НСА.

Пътувал е в цяла Европа за различни семинари, два пъти е бил в Китай на семинари и посещение в Шаолин.

Издател и редактор е на книгата „За Двубоя” на грандмайстор Керншпехт, която е световен бестселър по самоотбрана!

Участва в учебни филми по телевизията и издава четири учебни DVD-та за ВингТчун.

Работи през годините в няколко Европейски проекта по Еразъм +:

“Martial Arts as tool towards Inclusion”, Project number: 2017-1-BG01-KA201-036353

Martial arts towards rehabilitation of cerebral palsy (CP) affected people, 2021-1-TR01-KA220-VET-000024808

През 2022 завършва в Национална Спортна Академия специализация – треньор по Ушу и е сертифициран треньор с диплом от Министерството на Младежта и Спорта.

ИНСТРУКТОРИ

ПОМОЩНИК-ИНСТРУКТОРИ

  • Курсове за адекватна реакция при атака и насилие
  • Самоотбрана за деца, жени и мъже
  • ВингТчун – традиционно китайско бойно изкуство
  • Вътрешен ВингТчун – усещане, баланс, структура и енергия
  • Ескрима – филипинско бойно изкуство за бой с къси оръжия
  • Бой на земя, стрес подготовка, файт програми
  • Работим съвместно с полиция и специални части
  • Обучаваме инструкторите в унивеситетски програми
Започни тренировки сега!
Заповядайте с приятели на въвеждащ урок! Никога не е прекалено рано или късно човек да започне да тренира. Всяка възраст има своите преимущества.

тел: 0896 222165
e-mail: sifubagalev@gmail.com

Обучение в ЕВТО - България

Обучението в ЕВТО-България свързано със световните стандарти и е сертифицирана част от световната организация и Европейската ВингТчун Организация.
Преподаването е системно, отговаря се на зададените въпроси от учениците, съобразяваме се с нивото на всички, спазват се всички правила на модерната методика на обучение.
За една година вие ще можете да владеете тялото си, ударите с ръце и крака, да имате основен набор от техники, да усещата силата на противника и да можете да реагирате адекватно.
На втората година ще можете да контролирате себе си и противника, да се отбранявате срещу оръжия и срещу много противници.
Третата година ще ви подготвим за по-високите нива на координация, умения и реакция под стрес.

Нива на Обучение

Обучението ползва модела на преподаването и образователните степени в училище – 12 ученически степени, както 12 класа в училище.

Начално обучение 1-4 SG степен, средно ниво 5-8 SG степен, напреднало ниво 8-12 SG степен.

Следват високи степени HG и майсторски степени MG, като в университет – бакалавър и магистър.

НАЧАЛНО НИВО 1.SG-4.SG

Развиват се основните физически качества, научават се формите, основните удари с ръце, крака и придвижване, дават се ясни идеи за реакциите в различните дистанции, преподава се теория на ВингТчун.
4 семестъра по три месеца всеки.

СРЕДНО НИВО 5.SG-8SG

Тренират се ключове, захвати и контрол, защита срущу нож и тояга, защита срещу много нападатели. Също така има тенировка на усет, ЧиСау, реакции, модерни програми РеакЧун, бутания Пушинг, прегъвания и слайдинг.

4 семестъра по три месеца всеки.

ОСНОВНО НИВО 9.SG-12.SG

Усет, баланс, дистанция, тайминг, приложение на наученото в различни ситуации, контрол над противника и над себе си, спаринг, бой на земя.
4 семестъра по три месеца всеки.

ВИСОКИ НИВА  1.HG-4.HG

Тук се развиват специални умения и светкавични реакции за динамична промяна, защита и атака. Изучава се БюДжи концепцията, формата на Дървения манекен и ЧиГерк.
За всяка степен – същото количество години на обучение.

МАЙСТОРСКИ НИВА 5.MG-8.MG

Тук инструкторът се е превърнал в майстор, умее да координира не само физическото си тяло, но и психиката си. Изучават формите и концепциите на Дървения манекен, Дългата тояга и ВингТчун двойните ножове.
За всяка степен – същото количество години на обучение.

ГРАНДМАЙСТОРСКИ НИВА 9.GM and 10.GM

От 9-то ниво грандмайстор, жълт ръкав с бяла предница, и 10-то ниво грандмайстор -бял ръкав с жълта предница.
Това е пълно постигане на ВингТчун системата, вникване в нейната дълбочина, проява на истинско велико умение.