Карате легендата Грандмайстор Джон Блуминг в България за първи път!

09/05/2014

Грандмайстор Джон Блуминг

На 8-10 май 2014 По покана на Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски“, ректорът проф Козлуджов и заместник ректора проф Маргаритов, със съдействието и помоща на European WingTsun Organization (EWTO) и проф. Кийт Керншпехт (Keith R. Kernspecht) в България за първи път пристигна живата легенда на бойните изкуства, човекът, тренирал при почти Джон Блуминг всички създатели на съвременните бойни изкуства в Япония, грандмайстор на два от най-известните стила в света – 10 дан по Киокушин Карате и 9 дан по Джудо – Грандмайстор Джон Блуминг (Jon Bluming), който днес е на 81 години, но все още преподава!
Още на летището градмайстор Джон Блуминг бе посрещнат от множество трениращи бойни изкуства, с много снимки, цветя и автографи. Всеки искаше да се докосне до живата легенда, да поговори с него, за да запечата мига и усещането на вълнение.
На 9-ти май в ректората на ректората на Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски“, в официалната 6-та аудитория, Джон Блуминг бе представен от ректора на университетета проф Козлуджов, а заместник ректора проф Маргаритов го предложи за носител на почетна титла и на специална церемония бе представен за професор емиритус на Пловдивски Университет. Бе му връчена диплома и плакет.
В същия ден в новата спортна зала  на Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски“ бе и откритата демонстрация и презентация на грандмайстор Джон Блуминг пред българската Джон Блуминг публика и трениращите бойни изкуства. Присъстваха трениращи и инструктори от Джудо, Карате, Айкидо, Джуджуцу, Кендо,  Таекуондо, Ушу, ТайДзи, ВингТчун, които облечени в своя екип наблюдавах със затаен дъх демонстрацията на бойните техники на градмайстор Джон Блуминг.
Първо имаше кратка лекция, отправена нкъм публиката, като на импровизираната трибуна бяха ГМ Джон Блуминг, ГМ Керншпехт, дай-сифу Оливър и сифу Станислав Багалев, който превеждаше. Последваха интервюта за различни медии и за националната телевизия. По време на практическата част всички станаха и наобиколиха татамито, където грандмайстора, облечен в кимоно, демонстрираше своите умения. Той се движеше със завидна скорост и техника, а спаринг партньорът му потупваше често с ръка пред заключващите му техники, които като клещи обездвижваха партньора.
Джон Блуминг След уникалната демонстрация на умения на грандмайстора, бе предвидена и кратка демонстрация на по ВингТчун на Европейската ВингТчун Организация-България, водена от майстор Станислав Багалев. Движенията бяха динамични, бързи, мощни и завладяващи. Сифу Багалев демонстрира със сихинг Стойчо тежестта, силата и динамиката на ВшингТчун срещу облечен с пълна защитна екипировка човек, сихинг Марин демонстрира заедно със сихинг Иван техники за самоотбрана, а сихинг Стефан, от специалните армейски части, показа със сихинг Радо ВингТчун приложения за армията. Цялата зала ръкопляска, а Джон Блуминг стана на крака и аплодира силно видяното.
Визитата на ГМ Джон Блуминг в България е едно силно Джон Блуминг и значимо събитие, а връчването му на почента диплома от Пловдивски Университет го нарежда в редицата на важните и паметни събития в света на бойните изкуства. България бе горда да посрещне майстор от такъв ранг.

Накратко за Джон Блуминг

Джон Блуминг е човекът, тренирал при създателите на някой от водещите бойни изкуства в света, победил в открит двубой повечето мойстори на японските и китайските бойни изкуства, с височината си тогава от 1,95 м, и тежестта на 120 кг е бил един от основните претенденти и победители в азиатските бойни изкуства. През 60-те години той побеждава 75 противника в последователен спаринг за 26 минути! През 70-те години Мас Оаяма е предлагал 100 000 долара на всеки, който може да се срещне с легендата Джон блуминг, и го победи в открит двубой. Никой не е приел откритото предизвикателство.
Грандмайстор Джон Блуминг има следните степени и колани в японските бойни изкуства:
10. Dan Karate, 10. Dan Hapkido, 9. Dan Judo, 4. Dan Bo Jitsu, 4. Dan Jodo, 4. Dan Iai Jitsu, 2. Dan Kendo.
Кратка биограДжон Блуминг фия на Джон Блуминг
Роден на 6 февруари 1933 година в Амстердам.
На 16 години става моряк, на 17 години доброволец в корейската война в състава на 38-ми американски пехотен полк. Три пъти раняван, нееднократно е награждаван. Медал за храброст от американската армия за спасение на войници под обстрел.
1946 започва да тренира бокс
1954 година става черен колан по джудо
1957 сенсей Токио Хирано му връчва 3-ти дан по джудо след победата на 75 противника последователно след 26 минути!
1959 заминава за Япония.
Тренира в главната квартира на джудо, занимава се с кендо и джуджуцу. Учи при Мифуне и Канемицу.
1961 година тренира киокушин при самия създател, Мас Оаяма и получава 2-ри дан.
1962 година се завръща в Европа и прави първата Карате организация.
1965 година Оаяма връчва 6-ти дан на Джон Блуминг.
1980 година създава своя организация, която събира в себе си карете, джудо и джуджуцу.
1994 година Кенджи Куросаки и още пет авторитетни майстори от Япония му присъждат 10 дан, най-високата степен в целия свят.
Професор в Токийския и Пекинския университет, Лорд – пазител на Кралският печат на Кралство Белгия, световен шампион по Джудо.