Летен Винг Чун семинар във Видин 2014

22/06/2014

Видинската школа е една от най-силно и динамично развиващи се школи в страната, благодарение на сихинг Людмил, който само за две години и половина от съществуването на групата, организира поредица от семинари, малки групи, демонстрации и презентации на стила във Видин. В момента школата е една от най-големите в страната.

Юнският семинар бе традиционно добре организиран, като посрещането бе както винаги на високо ниво. Сифу Багалев пристигна от Пловдив с неговия инструкторски екип – сихинг Марин и сихинг Иван, който за първи път посещаваше Видин.

Още в четвъртък, след дългия ден на пътуване, сифу Багалев присъства на тренировка на начинаещите и напредналите, където видя желанието и духа, с който се тренира в залата. След заниманията, на чаша вино и риба в хижа в гората, далеч от шума на града, инструкторите объдиха основните идеи за методиката на преподаване и идеите за бъдещето на групата.

Петъкът бе посветен на релакс и тренировка с водещия инструктор на града, сихинг Людмил, а вечерта бе организирана малка група, която бе над 18 човека, където сифу Багалев показа новите идеи на ГМ Керншпехт за Ин и Ян, за ТайДзи и обединаяване на тялото, сила, мощ, промяна и експлозия, която да се използва в посрледствие и във ВингТчун.

Събота беше проведен изпитният семинар, в който участваха голяма част от трениращите във Видин. Сифу Багалев и помощниците му преподаваха и помагаха на всички да усетят баланса и центъра си на силата, да включат това усещане във формата, в основите и в движенията от програмите. Тренировката бе навън сред природата близо до реката, за да се усети енергията на заобикалящата ни сила и мощ на връзката между вода, вятър, слънце, въздух и високи сенчести дървета.

Да си стабилен, но и да се движиш, да си прикрит, но и балансиран, да удариш, но и да не загубиш, да отстъпиш, но не и да се предадеш….това бяха някои от соновните теми и идеи, застъпени на семинара. Учениците бяха подготвени да чуят и да разберат, да повторят и да усетят, да се концентрират и да правят.

Изпитът продължи динамичната част, къде всеки трябваш да покаже своите умения, да даде всичко от себе си и да събере сили и концентрация, за да продължи напред. Никога не е лесно да може да покажеш себе си в най-добрата си светлина, но никога не трябва да спираме да се опитваме.

Издържалите теста получиха своите степени, за да може да продължат напред в овладяването на новите програми, в търсене на промяна в себе си и неспиращ интерес в бойното изкуство.

Видинската школа за пореден път доказа, че няма значиние къде живееш и тренираш, важно е духът и желанието за промяна да са в теб и да те водят само напред.