Голям семинар във Варненската школа по самоотбрана и ВингТчун

15/11/2015

Варненската школа

Осезаема бе промяната  този ноември – през трите дни на малки групи, семинар и изпити дойдоха повече от четирдесет човека, което е своеобразен рекорд за съществуването на школата. За това има не малка тежест и главният инструктор на варненската школа сихинг Валентин Стойчев, който наскоро стана 1-ва техническа степен и пое школата.

Главният инструктор за страната – Сифу Багалев, 5 майсторска степен, пристигна още през четвъртък във Варна, заедно с неговия учепик, сихинг Максим Илиев, 12 степен. Сифу води още същия ден две от редовните тренировки в школата – ВингТчун за напреднали и ТайДзи.

През целия петъчен ден тренировките не спираха. Още сутринта на слънчевото все още море сифу Багалев тренира с инструкторите. Следобеда към малката група се присъедини и сихинг Велин, 2-ра техническа степен, който донесе и дългоочакваната придобивка на варненската зала – Дървен Манекен.

Вечерта в петък започна и малката интензивна група, която въведе селектиран брой ученици в идеите на вътрешния ВингТчун.

Съботата бе денят за големия изпитен семинар, където заедно с децата, трениращите едвам се побираха в залата във Варна. Гост на семинара бе и сихинг Румен Радев, 2-ра техническа, от Русенската ни школа.

Важни  разяснения!

Сифу Багалев даде важни разяснения, които да концентрират тренировката и търсенето на трениращите. Идеята за точка, за права, дъга и кръг, които да се видят и усетят първо в тялото самостоятелно, чрез форми и основи, а после и чрез упражнения с човек. Впоследствие идеите за атака и натиск бяха вкарани в динамичните упражнения и всички усетиха промяната веднага.

Децата се представиха чудесно, показаха форма, блиц дефенс, основи и файт упражнения, работа по лапи и тест за сила и издържливост.

Бяха връчени много степени, между които и няколко високи. Две 11-ти степени и една 12-та степен на Добри Добрев, който е един от най-дългогодишните трениращи вингчун. Неговите умения на шейсет години респектират много по-млади от него.

Неделята продължи с още две малки групи – едната ВингТчун, а другата ТайДзи, където сифу Багалев доразви идеите от предните дни.

Всички бяха много доволни от показаното, като информацията бе доста, а за някои даже много, но усмивките не слизаха от лицата на трениращите.

Варна се превръща в един много силен град за ВингТчун. Това  е заслуга на екипната работа на инструкторите и помощник-инструкторите. Те не спират да се развиват, да посещават семинари  и малки групи в централата в Пловдив.

Варна, морето и вълните и…ВингТчун

12-15 ноември 2015

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial