Разпределяне на тежестта

28/04/2018

тежесттаДа няма тежест на предния крак, да има тежест на предния крак това е въпросът

Често това е спор между начинаещи и не много начинаещи Вингчунисти. Да има ли тежест на предния крак? Да няма ли тежест на предния крак?

Ако няма никаква тежест на предния крак, човек е нестабилен. Ако има тежест на предния крак, човек може да ритне със задния, но не и с предния, а може да бъде подсечен.

Ако има много тежест на предния крак, тогава е лесно да се атакува с ритник от задния крак, но ако в близка дистанция има тежест на предния крак, коляното, слабините са лесна мишена са удар, а предния крак за подсечка. Ако тежестта е 50 на 50% то тогава, ако искате да се защитите или да ударите с преден или със заден крак, трябва да пренесете тежест,а това се вижда. А ако тежестта е тотално на задния крак, можете да ритнете с преден крак и  да изненадате противника, но може да нямате сила и стабилност.

Без фиксирана позиция

Затова въпросът трябва да се разгледа от различно ниво – при напредналият ученик няма значение къде е тежестта, защото той може да има тежест и в преден и на заден крак и по средата, както е в класическите форми. Всичко зависи от дистанцията на противника и от ситуацията, която се създава. Ако ученикът е начинаещ е добре да тренира всички видове позиции, но трябва да се отбележи, че когато тежестта е на задния крак, предния не е напълно без сила, а е с натиск и намерение, а не с тежест! Когaто се отбранява един начинаещ ученик, ако тежестта е на задния крак ще има възможност за бърза реакция с предния крак и той да е още едно оръжие, освен предната ръка. Но основна позиция на краката във Винг Чун не трябва да има – всяка една позиция трябва да се определя от ситуацията, дистанцията и атаката.