Формите – Как да се учат ?

30/04/2018

Да се учат бързо всички форми една след друга – да се учат бавно всеки форми една след друга

Всяка идея има форма, всяка форма има идея!

Затова, когато започнем да тренираме, ние учим една форма, която има една определена идея, после втора форма, която има друга идея, след това трета форма, дървен манекен, тояга, ножове…

Естествено е, че вече след Интернет революцията няма тайни форми. Всеки може да види поне по двайсет различни начина изиграна всяка форма. Но, ако човек не е вникнал в идеите на всяка форма, той ги играе с една и съща или подобна идея, което е неправилно, неточно и пагубно за развитието на ученика.

Всяка форма има идея – на правата, на диагонала, на кръга и спиралата. Но ако не бъдат преподадени правилно, ако не бъдат осъзнати и тренирани с адекватни упражнения, тези идеи и принципи изчезват. Те се модифицират до разбирането и моженето на отделния инструктор и започват да не действат.

формите

Винг Чун е уникална система

Дори да бъде тренирана неправилно , тя действа и то добре. Но действа още по-добре ако се разбира, тренира и преподава добре. Много често тялото на един начинаещ или дълго практикуващ още не е достигнало нужната промяна, за да може даден принцип на дадена форма и идея да стане част от него. Затова и имитацията на външната форма често обърка невиждащия и той припознава нещо, въпреки че там няма нищо.

Затова в ЕВТО не е целта да се учат много форми, а да се разбере, тренира и усъвършенства тяхната идея, за да може тялото и реакциите да се променят.

Формите са разделени по степен на сложност и свързани с идеята на преподаването и на степените – колкото повече – толкова повече.