История – България

До 1989 година бойните изкуства в България са привилегия само на милицията, военните и някои части за бързо реагиране. За всички останали достъпът е силно ограничен, контролиран от държавата чрез политически младежки и обществени структури.

Страхът от хора, притежаващи вътрешна свобода и сила, придобити от заниманията с бойни изкуства, мотивират репресиите и преследването на всички, дръзнали да преподават. Въпреки всичко властта не успява да потисне големия интерес. Така се оформят първите “тайни” групи от практикуващи, трениращи далече от хорските очи.

1989

След падането на комунистическия режим ситуацията коренно се променя. Създадени са редица клубове по бойни изкуства, които едва смогват да поемат желаещите да се занимават.

Новоучредената Българска Федерация по УШУ си поставя за цел да повиши нивото на практикуващите китайски бойни изкуства, да установи контакт с редица световни организации, както и да покани различни майстори на семинари и демонстрации в България.

1990-1991

Тогавашния президент на федерацията др. Дориян Александров установява контакт с INTERNATIONAL WINGTSUN ASSOCIATION (IWTA) , Хонг Конг. Главен треньор на организацията е грандмайстор Льон Тинг, 10 степен по WT, M.O.A., личен ученик на починалия грандмайстор Ип Ман.

Следват първите му две визити през 90-91 година и полагането на основите на WingTsun в България. Създава се главна квартира по WingTsun в София, с ръководител Добрин Василев.

1992-1995

Поради комплексни причини България през този период прекъсва вече установените контакти с IWTA, което довежда до прекратяване на дейността на вече създадената българска организация.

След получилия се вакуум някои практикуващи се свързват с други майстори и организации и провеждат епизодични семинари.

Оформят се няколко центъра на практикуващи – София, Пловдив, Стара Загора, Казанлък, Габрово и др. Това води до разбиване на единната структура и методика на преподаване, както и до отлив на практикуващи, пренасочили се към други стилове.

Създават се организации по други стилове и направления по Винг Чун.

1996

Завръщането на WingTsun в България е осъществено от Грандмайстор Керншпехт, 9 степен WingTsun по това време , основател и главен инструктор на Европейската WingTsun Организация (EWTO) с клонове в над 40 европейски и още 20 други страни в света.

Той посещава България през март 1996 по покана на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, отдел международно сътрудничество и специалността китайски бойни изкуства към свободния факултет. ГМ Керншпехт, 9 степен WT, идва със своя приятел майстор Бил Нюман, 8 степен по Ескрима, и с демонстрационния тим на EWTO: Сифу Шембри, 4 степен WingTsun, Сифу Кьониг, 4 степен WingTsun, Сифу Пфаф, 4 степен WingTsun, Сифу Роланд Либшербрахт, 3 степен WingTsun.

Целта на посещението е демонстрация по WingTsun, лекция за историята на WingTsun , както и запознаване с някои аспекти на реалната самоотбрана. На лекцията и демонстрацията присъстват много студенти, както и ректорът на университета проф. д.ф.н. Огнян Сапарев, който в последствие обсъжда бъдещите възможности за взаимен обмен между EWTO и пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.

Същият ден студентите от специалността китайски бойни изкуства към свободния факултет, с треньор Станислав Багалев, показват пред гостите уменията си в Тайдзицюан (Ян и Чън стил), Тайдзи меч, Шаолинцюан и Шаолин сабя, начални техники за самоотбрана и първата форма Сюнимтау от WingTsun.

Провежда се първият семинар по WingTsun в Пловдивския университет, където са положени нови и систематични основи в методиката на преподаване.

На специално организирана промоция, където присъства целия академичен съвет на пловдивския университет, лично ректорът проф. д.ф.н. Огнян Сапарев връчва почетна диплома за сенатор и гост професор на Кийт Керншпехт. Разменени са идеи и проекти за бъдещо сътрудничество.

Сифу Керншпехт, 9 степен, поема ръководството на България като главен треньор по WingTsun.

През същата година по покана на EWTO треньорът Станислав Багалев посещават Германия и замъка Лангенцел, главна квартира на WingTsun за Европа, където се подготвят всички бъдещи инструктури за целия свят. Станислав Багалев усилено тренира, посещавайки всички специализирани курсове, семинари и лекции, които са по 8 часа всеки ден, включително събота и неделя.

Същата година проф. д.ф.н. Огнян Сапарев посещава Германия и замъка Лангенцел. Освен проведените официални разговори, той защитава първите WingTsun степени и става първият ректор в Европа със степени по WingTsun.

В края на 1996 година е учреден университетски клуб по WingTsun към пловдивски университет. За председател е избран проф. д.ф.н. Огнян Сапарев, за почетен председател ГМ Керншпехт, за заместник председател доц. Веселин Маргаритов и за треньор Станислав Багалев.

1997

Станислав Багалев отбива военната си служба във Втора Армия. Избран е за треньор на сборния отбор на Втора Армия за общоармейското годишно състезание. Участват 11 отбора. Отборът печели 2 златни и 3 сребърни медала, а Станислав Багалев взима сребро на ката. На специална демонстрация е показан за първи път WingTsun.

В началото на годината Грандмайстор Керншпехт посещава София и Национална спортна академия, а преподавателя от замъка Лангенцел Сифу Хайнрих Пфаф, 4 степен WingTsun прави впечатляваща демонстрация пред публика.

На церемония в Национална спортна академия заместник ректорът проф. Кайков връчва почетна диплома за гост преподавател на Грандмайстор Керншпехт.

1998

По идея на Станислав Багалев се организира рекламна кампания за популяризиране на WingTsun. Провеждат се и четири големи Будо гала вечери, на които са поканени водещи представители на всички школи и направления. Електронните медии широко отразяват проявите, запознавайки обществеността със спецификата и възможностите на WingTsun.

През месец септември по покана на EWTO посещава отново Германия, като заедно с ГМ Керншпехт е на различни семинари в Кил, Берлин, Сарбрукен и замъка Лангенцел.

В края на ноември по покана на ректора на пловдивския университет проф. д.ф.н. Огнян Сапарев Сифу Керншпехт посещава отново Пловдив, провежда лекции пред студентите на тема “История, възникване и разпространение на бойните изкуства”, демонстрира своите умения с ученика си Станислав Багалев.

1999

В началото на годината са направени демонстрации във Варна, през април на републиканското първенство по Киокушинкай, а през август на международната конференция по Чигун.

През септември по покана на ГМ Керншпехт Станислав Багалев посещава отново замъка Лангенцел и след усилени едномесечни тренировки на 09.10.99 г. защитава 1.TG пред ГМ Керншпехт.

В Германия са обсъдени и последните поправки върху книгата “За Двубоя” с преводачката Тонка Точева и автора.

По идея на Грандмайстор Керншпехт в България се организира голямо представяне на книгата “За Двубоя”. Първо пред студентите на Пловдивски университет, където той произнася лекция на тема “История и развитие на бойните изкуства” и където една от най-големите аудитории не успява да побере желаещите да чуят и видят лекцията, която е придружена с демонстративни техники, изпълнени от Грандмайстор Керншпехт и неговия ученик Станислав Багалев.

На 8 ноември се провежда голяма гала вечер пред публика и там е представена книгата “За Двубоя” от проф.д-рОгнян Сапарев, ректор на Пловдивски университет, който написва и предговора към книгата.

На демонстрацията присъства учителя от замъка Лангенцел Сифу Бернд Вагнер, 4.TG WT и Сидже Крис Вагнер, 1.TG WT, които представят демонстрация на Чи Сау и защита срещу оръжия.

За първи път е показана и пред публика новата идея и концепция BlitzDefense на Грандмайстор Керншпехт.

На тази демонстрация ректора на Пловдивски университет обявява и желанито на академичния съвет на университета да обяви Грандмайстор Кийт Керншпехт за почетен доктор хонорис кауза на университета на 30 ноември.

На 28 ноември пристигат от Англия водещите майстори по Escrima – Грандмайстор Бил Нюман, 9 степен по Escrima, Стив Тапин, 5.PG Escrima, техни ученици, както и Джон Уолър. Те правят тридневен семинар по Escrima на студентите от университета, а Джон Уолтър показва на театралната школа към университета различни техники за боравене с оръжие в английския театър.

На 29 ноември присига Грандмайстор Керншпехт, 9 степен по WT заедно с треньора на Италия по WingTsun Сифу Филипо Кучуфо, 5.PG WT. На летището са посрещнати от ръковидителите на българските специални части и заедно с Грандмайстор Бил Нюман, 9 степен по Escrima и Станислав Багалев, 1.TG WT са поканени да направят представяне и семинар на българските специални части и барети във София.

На 30 ноември сутринта е проведена среща и разговор с всички практикуващи различни направления на стила, бивши ученици от системата на Льон Тинг.

На 30 ноември вечерта в залата на Централния драматичен театър в Пловдив започва почетното провъзгласяване на Грандмайстор Керншпехт за Доктор Хонорис Кауза на Пловдивски университет. Слово държи ректора на университета проф. д-р Огнян Сапарев, присъства целия академичен съвет и след тържествени звуци е връчена почетната диплома.
Така Грандмайстор Керншпехт става първият в света Грандмайстор Доктор Хонорис Кауза!

В чест на Грандмайстора, ученици на Станислав Багалев правят демонстрация на WingTsun, а Грандмайстор Бил Нюман и неговите ученици показват Средновековни Европейски бойни изкуства, бой с мечове, саби, рапири и щитове, както и филипинското бойно изкуство Escrima.

2000

2000 година е изключително успешна за WingTsun в България. Създава се официален клон на EWTO в България, откриват се първите клонове на WT школи в Стара Загора, Русе, Сливен; провеждат се и първите семинари извън Пловдив, както и първите изпити.

Събитие е и присъждането на 10 майсторска степен по WingTsun на Грандмайстор Кийт Керншпехт от Грандмайстор Льон Тинг, 10 степен WT.

Отново по покана на Грандмайстор Керншпехт Станислав Багалев посещава Германия и тренира новите програми, посещава семинари по WingTsun, Escrima, WT-ChiKung. За няколко дена по покана на Грандмайстор Керншпехт идват в Германия и доц. Маргаритов от Пловдивски университет и Георги Мърков, олимпийски златен медалист по борба, Мюнхен ’72, и многократен световен и европейски шампион.

На 15 ноември в замъка Лангенцел се провежда изпит за 2.TG WT на Станислав Багалев. Изпитът е издържан успешно. Присъжда му се и почетната титла Сифу по WingTsun, което е огромна чест и признание за работата за WingTsun в България.

В края на Октомври се провежда и традиционния годишен семинар, за който от Германия идва специално Сифу Андреас Грос, 5.PG WT, един от преподавателите в замъка Лангенцел. На семинара присъстват всички ученици от новите центрове в цяла България.

Годината завършва успешно и за популяризирането на България в целия свят. На корицата на списание WT International, което е част от списание KAMPKUNST, излизащо на 53 езика в 6 континента, се появява Сифу Станислав Багалев, 2.TG WT, което е едно голямо признание за една малка страна като България.

2001

Започва и излъчването на сериите, повече от 9 месеца, от авторското предаване “Реалната Самоотбрана” на Сифу Станислав Багалев по кабелна телевизия Еуроком, Пловдив. Предаването е повлияно от новата концепция BlitzDefense на Грандмайстор Керншпехт, 10 степен WT, която има за цел да ни предпази от евентуални физически сблъсъци, но и как да спечелим най-бързо при евентуално нападение.

В един от водещите вестници в страната, Пловдивски Труд, започва да публикува цяла календарна година в пловдивската си съботна притурка поредица от снимки на различни ситуации и тяхното решаване. Автор е Сифу Станислав Багалев.

През месец юни Сифу Станислав Багалев посещава Германия по покана на EWTO и взима участие в честването на 25 годишнината от създаването на EWTO. Присъства на специално организираните семинари, лекции и демонстрации. Той е част от малка официална делегация от Пловдивски Университет – ректора проф. Сапарев, доц. Маргаритов, Георги Мърков, олимпийски и европейски шампион по борба, преподавател в университета.
През същия месец тренира WingTsun програмите за 3.TG WT, защитава 4.SG степен по Escrima, преминава на курсове и обучение по WT-ChiKung и WT-Freekwenchi в замака Лангенцел.

2002

През 2002 стартира и програмата за работа с Пловдивските училища “Защита за вас и вашите близки”, одобрена от заместник кмета на Пловдив и шефа на инспектората. Откриват се 6 нови школи в различни училища с над 200 нови трениращи младежи. Преподаватели са студенти от Пловдивски Университет.

През месец април се провежда голям семинар в Пловдив и София с Грандмайстор Бил Нюман, 9 степен Ескрима и Майстор Сифу Хайнрих Пфаф, 5 степен WT. На семинара присъстват 180 ученици, които покриват различни степени!

През месец юни Сифу Багалев посещава Германия, замъка Лангенцел, за да продължи своето обучение. Посещава семинари по БлицДефенс, по Самоотбрана за жени, Escrima семинар с Грандмайстор Бил Нюман, 9 степен Ескрима, където защитава 9.SG. Интензивно тренира програмите за 3.TG WT.
Участва в рекламни снимки за музея в Синсхайм, където са направени кадри на крилото на един български самолет от колекцията на музея.

Месец юли се провежда изпит на учениците, завършващи първата година от програмата в училищата.

Ноември месец 2002 се провежда и голям семинар с Майстор Андреас Грос, 6 – та техническа степен. Присъстват участници от София, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Русе и Добрич. Повече от 120 човека, разделени на различни степени тренират своите програми под наблюдението на Сифу Грос, един от преподавателите в Академията по WingTsun “Замъка Лангенцел”. Проведени са специализирани инструкторски семинари и частни уроци в централната школа в Пловдив.

Официално на семинара е връчена и дипломата за 3-та техническа степен на Сифу Станислав Багалев.

2003

Организирани са два инструкторски семинара в Пловдив, както и два големи семинара в Пловдив и София.

След връщанията си от Германия през месец юли и месец декември Сифу Багалев организира още два семинара.

Участието на демонстрационен тим от Пловдив и София в предаването на бТВ – “Споко”, специализирано за Самоотбраната и съвети как да се защитим, е част от медийната атака.

Кратки презентации на WingTsun има и в Телевизия Евроком-Пловдив, ББТ и Обществена Телевизия-Пловдив (ПОТ).

Демонстрациите по WingTsun през годината са много: пред Университета в Благоевград; пред войниците и офицерите на празника на Втора армия в Пловдив (месец април); демонстрацията по време на състезанието по Джуджуцу (през ноември); по време на празника на бойните изкуства за деца (месец юни) и специалното участие на Будо гала вечерта в Пловдив (януари).

Семинарите на Сифу Станислав Багалев в Стара Загора и Сливен потвърждават интереса към WingTsun в различни градове на страната, а откриването на новата школа по WingTsun в град Добрич е поредното събитие, доказващо бързото разпространение и популяризация на WingTsun в Страната.

През 2003 Сифу Багалев е два пъти в Германия на интензивен курс на обучение в Замъка Лангенцел, присъства на семинари по Ескрима, WT-ЦиГун, както и на четири семинара с Грандмайстор Льон Тинг, 10 level WT, и четири специализирани семинара (GGM Tutorials-1,2,3,4,5,6 част) в Замъка Лангенцел.

Грандмайстор Керншпехт, 10 level WT посещава България. Той е една седмица в София, заедно с майстор Оливър Кьониг, 6.PG WT и една седмица в Пловдив – с майстор Роланд Либшер-Брахт, 5.PG WT. Посещението има основно за цел – създаване на контакти в университетите в София и уточняване на детайлите около стартиращата специалност “Спортна педагогика и WingTsun” в Пловдивски Университет.

След проведените разговори е уточнена стратегията по бъдещия прием на чуждестранни студенти, които ще се обучават в комбинирана дистанционна програма между Пловдивски Университет и Академия “Замъка Лангенцел”. Обучението ще стартира 2004 г. на немски език главно за чужденци.
Това е един голям успех за световния WingTsun. Подготвя се първата специалност в света, където ще се изучава WingTsun като дисциплина в Университетите.

Проведени са семинари от Грандмайстор Керншпехт в София и Пловдив, където българските практикуващи показват високо ниво, което е потвърдено и от защитената първа техническа степен (1.TG WT) на Сидже Марта Атанасова – първата българка, носител на техническа степен в България.

Специалният семинар и демонстрация по WingTsun по покана на Специализираното Поделение за Борба с Тероризма (СОБТ) в София показа новото ниво на интерес, с което специалните служби в България се отнасят към WingTsun.

Проведеният първи семинар по WingTsun-ЦиГун в Пловдив положи основите на идеите за създаване на бъдещи инструктори поради големия интерес, с който семинара беше посрещнат.

2004

Провеждат се първите инструкторски семинари в Пловдив и София. Четири открити семинара, четири инструкторски семинара и семинари в Сливен, Стара Загора, Добрич.

През месец септември идват първите немски студенти в новата специалност WingTsun и спортна педагогика към Пловдивския Университет. Те провеждат първия си семестър на университетската база в Китен. 35 студенти се записват, което е голям успех след дългогодишната работа на целия български екип.

2005

Създава се школа в град Бургас, подготвят се инструктори за Пазарджик и Свиленград.

Подполковник Саладинов, главният инструктор на баретите, е поканен за семинар в Германия заедно със Сифу Хедер.

Сифу Багалев посещава Лангенцел за усилени тренировки за 4 техническа степен.