Телевизия от Хонг Конг на снимки в България в школата на сифу Багалев 2012

20/04/2012

[frame_left]

[/frame_left]

На 20 април 2012 в България пристигна телевизионен екип от хонконгската телевизия  i-Cable TV  www.i-cable.com , която има осем канала, за да заснеме документална продукция за България и забележителностите на градовете около река Дунав. Оказа се, че даже в ХонгКонг България е известна с киселото си мляко, розите и розовото си масло, както и с ….ВингТчун!

Преди три месеца в хонконгската телевизия се поражда идея за заснемането на три серии документален филм за източноевропейските страни – Унгария, Словакия, Хърватска, Сърбия, Румъния и България. Екип от осем души – оператор, режисьор, пом. режисьор, озвучител, осветител, водеща и екип от телевизията, тръгват с кораб по река Дунав, спират в различни градове по реката, като желанието им е да видят как се е променила източна Европа, какъв е стандарта на живот, какви са важните и интересни места, които човек може да посети, кои са запазените елементи и черти от народната култура на тези страни, каква е храната.

Когато организират пътуването за последната си дестинация – България, китайският екип проучва какво интересно може да се снима в страната, освен забележителностите на град Видин и град Русе, те започват да търсят идея за връзката на България с Китай и ХонгКонг. Тогава решават, че ХонгКонг е популярен с ВингТчун започват да търсят голяма школа по ВингТчун по Дунав. Разбират от Международната ВингТчун Асоциация в ХонгКонг, че китайското бойно изкуство е популярно  известно в България, свързват се с ГМ Льон Тинг, който ги насочва към България, споменавайки че там има силна ВингТчун Организация. Те се свързват с Европейската ВингТчун Организация, която информира сифу Багалев за предстоящата визита на китайския снимачен екип, и уточняват подробностите за снимачния ден.

Сифу Станислав Багалев, 4 техническа степен, национален треньор за България, бе приятно изненадан от желанието на хонконгската телевизия да снима постиженията на българските вингтчунисти и организира целия снимачен ден в град Русе. Въпреки петъчния работен ден в школата пристигнаха ученици от Пловдив, Монтана, Велико Търново и Русе, които изпълниха новата зала на центъра на града.

Китайският екип бе посрещнат на мостика при акостиралия кораб и след кратко запознаване с града през стъклата на автобуса пристигнаха в залата на ЕВТО-България в Русе. Там ги очакваха над четирдесет човека, строени в очакване на снимачния тим. След кратко запознаване с екипа се оказа, че сифу Багалев, ще обучава в техниките на ВингТчун водещата от китайската телевизия – Соня. Тя бе усмихната, висока и много красива китайка, която владееше прекрасен английски и много бързо схващаше техниките, които сифу Багалев и показваше.

След кратките въвеждащи думи и представяне всички започнаха с формата СюНимТау и с нейните първи три изречения, като през това време сифу Багалев обясняваше на английски смисъла и значението на формата. Последва тренировка на формата ЧамКиу, която леко затрудни водещата, но въпреки всичко китайската кръв проговори и тя се справи чудесно.

Верижните удари впечатлиха водещата и екипа, защото ги бяха виждали в хонконгския филм Ип Ман, и с удоволствие започнаха да снимат от всякакви ъгли, особено когато бяха показани бойните приложения до земя.

Последва запознаване с ЛатСау и класическото ЧиСау, където в помощ на водещата се включи Йордана Костова, 7 степен, която изненада китайския екип с представянето си на китайски, тъй като тя е първа година студентка в София китайски език.

След ЧиСау режисьорът реши да продължи уроците на Дървения Манекен, запленен от кадрите от филма с Дони Йен. Сифу Багалев демонстрира някои основни техники, които водещата трябваше да повтори. Оказа се, че Дървеният Манекен е доста твърд за нежните ръце на водещата, но въпреки всичко тя успя на направи правилните движения.

Боят с Дълга тояга не бе пропуснат от снимачния екип, въпреки че една от тоягите бе счупена от сифу Багалев, той взе ВТ ножовете от стената и продължи атаките си с тях.

След кратка пауза снимачният ден продължи с техники срещу удар с ръка и срещу удар с крак, където водещата Соня успя да приложи научените удари срещу сихинг Марин от Пловдивската школа. Изненада за нея бе облечения с пълна екипировка Ред Мен, който я нападна и тя трябваше да се отбранява.

Режисьорът на продукцията вече беше толкова „във филма”, че реши да снима римейк на сцената от филма Ип Ман и накара девет от най-едрите момчета да се наредят в линия и да проследят с лош поглед преминаващата водеща, която бе в ролята на Ип  Ман. Така тя „предизвика” най-заплашителния от тях – сихинг Румен Радев,  1 техническа степен, инструкторът от Русе и главен организатор на проявата, и с няколко заучени движения го „обезвреди”. Последваха атаки от всички страни и другите атакуващи се строполиха в импровизирани гърчове на пода. Камерата снимаше от всякакви ъгли и се движеше заедно с битката.

Толкова много беше впечатлен китайският екип, че след 4 часа снимки още имаха желание и идеи за снимки и не помисляха за спиране.

След последните кадри, заснети от оператора, всички участници си направиха обща снимка, както и множество групови снимки в екшън позиции.

За първи път в историята на България, а може би и в Европа, китайски екип от Хонг Конг идва да снима ВингТчун в България, като българи преподават на китайци и те повтарят движенията, които са им показани. Кадрите ще бъдат монтирани и излъчени в три серии в ХонКонг през юни месец.

За всички участници това бе уникално и незабравимо приключение, което ще остане в сърцата ни.