Международен ВингТчун семинар в Майорка 2012

29/04/2012

[frame_left]

[/frame_left]

Слънце, пясък, палми и тренировки по цял ден – това бе едноседмичният семинар в Майорка.
И тази година, традиционно вече, семинарът бе посетен от трениращи от България – сифу Багалев, сихинг Велин от Русе с жена си, както и сихинг Борис от Белгия, дългогодишен ученик на сифу Багалев.

Въпреки различните полети, сборна точка бе летището на Палма, къде всички отпътувахме към отдалечения североизточен край на острова, където е хотел Бийч клуб фонт де са кала до селцето Фонт  де са кала. Мястото е отдалечено от тълпите туристи, спокойно, уютно и предлага уникална възможност за почивка  и тренировка.
Тази година бройката на трениращите бе над двеста, която не можа да побере всички в един хотел и затова околните хотели, и даже в селото, бе пълно с вингтчун трениращи.
Програмата бе – шест дена тренировки – сутрин от 9-12 часа, следобед от 14-16 часа. През другото време всички имаха възможност да плуват в морето или басейните, да играят тенис, тенис на маса, волейбол или да посетят близките туристически дестинации.

ВингТчун тренировките бяха водени от ГМ Керншпехт, сифу Шембри, сифу Грос и сифу Оливър. Всяка сутрини на лъчите на изгряващото слънце започваше общата част на тренировката, където всички изпълнявахме СюНимТау и ЧамКиу, което ни зареждаше и подготвяше за тежката част – разделяхме се на групи и всички тренираха своите програми.
Сихинг Велин бе в групата до единайста степен, където тренираше с хора от Германия, Швейцария, Чехия и Словакия. Винаги динамичен и мощен, често поразяваше някои трениращи с изненадващи удари.

Сихинг Борис бе отново сензация – при изпита за дванайста степен той трябваше да участва в непрекъснато ЛатСау, атаки срещу много хора, физическа подготовка, бой на земя – в случая на пясъка, продължаващ физически тест и тест на психиката. При един от тестовете имаше преборвания с шест поредни човека, като всички бяха удушени от него за секунди. Поздравленията за взетата степен бяха заслужени, а имиджът на България отново бе защитен.

Сифу Багалев тренираше в групата за пета майсторска степен, където имаше трениращи от Швейцария, Германия и Австрия. Водещите групата се сменяха, като секциите от Дървения Манекен и ЧиГерк бяха в основата на тренировките.
ГМ Керншпехт, Разрушителят, както той сам се самоопределяше, не даваше и най-малък шанс на никого, беше точен, бърз, динамичен, променящ се и безкомпромисен. Болката от ударите му бавно заглъхваше в телата ни, но удоволствието да тренираш с него бе безмерно.

Сифу Оливър показа динамични вариации на ЧиГерк, някои от които поставяха всички в безизходица. Сифу Шембри бе толко бърз и навременен, че докато правехме Пак – Кюн той бе вече отстрани, удряйки с длан. Сифу Грос наблегна на реакцията, стреса и психологията при тренировката, доказвайки, че стресът променя движението на всички.
След кратките почивки за лек обяд следваше тренировка с ГМ Бил Нюман – майсторът на оръжията. Както винаги той бе със смразяваща английска усмивка, мощен в движенията си и с уникален тайминг на придвижване. Всеки удар бе прецизен, а силата на оръжието струеше при всяко движение.
През свободното ни време успяхме с колата да посетим близките дестинации, градове и забележителности, както и прословутите водни пещери.
Майорка – Релакс, бе основното мото, но с лека болка от натъртеното от ударите на майсторите.