Майстор Станислав Багалев – Интервю във вестник Марица в края на 2012

03/01/2013

2012 година за сифу Багалев завърши с голямо и обширно интервю на цяла страница във вестник  „Марица”, а януари 2013 започна с просторно телевизионно интервю в БНТ-2.

Тук можете да прочетете интервюто и да видите предаването.

Итервю на Станислав Багалев за вестник Марица – 29.12.2012

– Какво си обещаваш в навечерието на всяка година и изпълняваш ли го?

Аз съм човек, който вярва във вътрешното, невидимото, духовното, но че и то е  неразривно свързано с външното, материалното, видимото. Това което искаме, това, което не само си пожелаваме, но следваме с действя, се случва. Това е един силен вътрешен процес на желание и осъзнаване, който се прехвърля чрез целенасочени действия в ежеднението ни и така желанията се сбъдват.

Аз си пожелавам и пожелавам на близките си и познати две неща – здраве и късмет. Това е като Ин и Ян, според китайската философия.

Здравето ни дава сила да изпълним това, което искаме, но и здравето е вътрешно осъзнат процес. Ние трябва да го пазим, то не е даденост. Ако ядем правилно, ако не пушим и не пием прекалено, ние ще имаме истинско здраве.

Късметът са нещата, които се случват около нас и ако сме достатъчно наблюдателни и умни да осъзнанем и усетим момента, да го хванем навреме и развием – ето това е идеалната комбинация за мен.

Да, аз изпълнявам обещанията си и вярвам в честната дума.

– Обещанията, които си даваме, реални ли са или по-скоро успокоение,  за да заблудим самите себе си?

Може би при някои хора има автоматизъм на обещанията, те казват това, което другите искат да чуят. Но аз вярвам, че заблуждавайки се ти си никой и не би стигнал много далеч. Ако не знаеш кой си, какво искаш, как да го постигнеш и с кого да го постигнеш, няма как да стане нещо, което си очаквал, а ще се случват неща, в които ти нямаш участие. Обещанията трябва да се осъзнават, обмислят и превръщат в действия. Само осъзнатите действия стигат до явни и ясни резултати.

– Ти какво си пожела в началото на 2012 и изпълни ли го? Изброй най-важните неща, които постигна. А за 2013?

Аз си пожелах здраве  и сила, за да постигна това, което съм мечтал – да разпостраня бойното изкуство до повече хора, защото то дава сила на тялото, увереност на духа и контрол над емоциите. А това са качества, които всеки иска да притежава, но не знае как да ги постигне.

Умът не контролира тялото и емоциите, затова трябва да има средство, метод, където това да се случва и тази промяна да се усеща.

За мен това са заниманията с източни бойни изкуства и те ми дават това, което е важно за мен – контрол, балансиране на тялото, духа и емоциите, както и развитие на духовната и менталната сфера.

За мен това беше година на крайностите, но и на големия успех. Аз станах майстор по ВингТчун – дългоочаквана степен, която ми даде възможност да стана част от малкия кръг световно признати майстори на това изкуство в целия свят. Пътувах много из Европа по семинари, но и осъществих детската ми мечта – бях две седмици в Китай, посетих китайската стена, императорския дворец, будистки и даоистки храмове, запознах се и тренирах с известни китайски майстори.

В страната пътувах много, за да правя семинари, демонстрации и презентации. Имаме школи вече в над десет града, а в Пловдив направихме една нова уникална зала, която е най-голямата и модерна зала за самоотбрана в страната. Естествено имаше и негативни емоции, предателства, интриги, неочаквани промени, финансови проблеми. Но това е балансът – много хубаво не е на хубаво, както казват хората тук.

Но все пак за мен това е една уникална, успешна и ползотворна година.

– На какво учи източната философия? Каква година ни очаква според китайския календар?
Източната философия е дълбока структура от взаимопреплитащи се елементи, събрани около идеята за единството, свързаността, зависимостта и духовността.

Това е водещата концепция на промяната и нейното осъзнаване, търсенето на баланс между крайностите.

Ин и Ян са най-познаните елементи на тази култура, като идеята е по-дълбока от това, което бихме си представили. Ин и Ян не са борещи се противоположности, а обединена и взаимосвързана структура. Всички сте виждали символите на Ин и Ян – кръг да две преплетени дъги в черно и бяло. В Ин има малко Ян, и в Ян има малко Ин – това са малките точки вътре в кръга. Това е връзката и идеята, че нищо не е напълно крайно и то носи в себе си възможността за промяна, за развитие.

Но ние често си мислим и ни се иска нещата да са само в една посока – нагоре, винаги по-добре и по-добре, и в една непрекъсната линия на прогрес и развитие. Но това не е възможно. Ние даже и не искаме да предвидим лошото, отиването надолу, проблемите, а не ни съпътстват.

Затова на изток казват, че след всяко изкачване на поредния върх нагоре ти виждаш от там следващия връх, който трябва да постигнеш, но за да го достигнеш следва слизане надолу, равнина и ново изкачване. Затова, ако примем това мъдро правило, в живота няма само върхове, а слизания надолу и равнини, като без усилия няма как да се качиш на следващия връх.

В тази връзка идеята за китайската нова година е отново преплетена с тази идея – не можем да очакваме само Ян – добро и светло, а да приемем, че ще има и Ин – тъмно и трудно.

Новата китайска годища ще е годината на водната черна Змия /на китайски – Шъ/, която ще започне на 10 февруари 2013 година.

Змията е най-мъдрият знак сред всички представители на китайския зодияк. Змията носи в себе си мъдрост, загадъчност, но и несговорливост, промяна, решителност, целеустеменост,  тя е външно спокойна, но чувствена отвътре. Родените под знака на  Змията често са философи, богослови, политици или финансисти.

Змията е човек-мислител, обича музиката, книгите, красивите дрехи, изтънчената храна и елегантността.

Елементът на годината е Вода,  която се свързва с подвижност, промяна, динамика и Черният цвят – космос, полярност, дълбочина.

Черната водна змия ще води до неочаквани промени, нестабилност, изменчивост и затова трябва да има внимателно планиране, обмисляне и чак тогава действие. Трябва през тази година да сме в пъти по-вниматилни и наблюдателни.

Годината на водната змия ще бъде изпълнена с мъдрост, воля и искренност, нито ще е шумна, нито ще има излишни движения, ще има мъдри решения и справедливи постъпки, късмет на всички, работещи в интелектуалната сфера, изследванията и развитието.

Змията не разхищава, затова годината ще е на икономии и на натрупване на капитал, умножаване, не разпръскване. В тази година ще има нови финансови постъпления от нови варианти на нови идеи, привличайки към работа и сътрудничество нови партньори.

Но змията, когато е разярена прави бързи, резки движения, необмислени постъпки, които могат да доведат да катастрофи и унищожения.

В политиката – първата част на годината ще е неспокойна – смяна на политически партии, смяна на правителства, нажежаване на политическите страсти. Втората част на годината ще е по-скокойна, ще се върне идеята за натрупване и увеличаване на доходите.

Отново трябва да усетим промяната – на Ин в Ян, и да я подготвим, за да не ни свари тя неподготвени, защото този, който чака, бива изпреварен.

Да бъдем заедно с промяната, да я усещаме и да вървим заедно напред.

Пожелавам на всички читатели – здраве и късмет!