Степени и дипломи – да има или да няма?

25/04/2018

Степените в традиционните китайски бойни изкуства и отвъд тях

 

Двете крайни мнения често се сблъскват по време на дискусии, като противниците на степен и дипломи обясняват, че традиционното преподаване в Китай не е изисквало степени и дипломи, че такива не е имало и че това са само хартийки, за които плащаш пари, но не ти дават истински знания. Което наистина е така. В традиционните китайски бойни изкуства не е имало степени, а знанията са се доказвали чрез можене. Но обществото и знанието се развиват. Както преди не е имало образование, не е имало училища, не е имало и университети. Сега това е част от нашето общество.

 

Знанието вече е достъпно до всички

 

Но затова е нужно и то да бъде систематизирано, разпределено, за да може обучаваният да е сигурен, че ще мине през всички етапи, без учителят да пропусне някой от тях. Ако няма програма, която да е достъпна, ако няма степени, как един ученик ще знае докъде е неговото ниво. В училище е същото – ако учите математика, материалът е разпределен по класове, по степени на образованието и от първи клас до дванайсти клас не се учат едни и същи неща, а има системно надграждане.

 

Обучителен метод

 

Затова ЕВТО и ВингТчун организацията създават обучителен метод, в който знанието да е достъпно, но да е систематизирано. Това дава яснота през кои стъпки трябва да се премине. Също така, ЕВТО взима нивата и степените от училище като модел – 12 класа – 12 ученически степени, 4 курса в университет – 4 технически степени, магистърска програма – майсторски степени. Така съвременните ученици могат лесно да учат. Явявайки се за дадена степен да знаят докъде са стигнали със своето обучение.

 

степени степенистепени

 

Ние сме за степени

 

Естествено е, че дипломата и степента не се бие и отбранява вместо теб. Естествено е че в един нормален клас в училище не всички са отличници. В една школа не всички с дадена степен са еднакво добри, но това дава яснота на преподавателя какво да преподава, както и на ученика – какво да учи. Затова ние сме за степените в преподаването.

 

степени ученически нива

степени високи нива

степени майсторски нива

степени гранд майсторки нива