Изчакай, виж, провери, усети – тогава вземи решение

27/05/2018

решение

Невидима опасност

Много често това, което виждаме  е илюзия, капан, заложен от някой и ние се хвърляме в него. Откъде сме сигурни, че не ни чака засада зад привидното спокойствие?

Изчакай, виж, провери, усети – тогава вземи решение. В това второ ниво не е важно ние агресивно да определяме стратегията, а да чуем, да усетим и чак тогава да предприемем действия – или активни или пасивно-активни.

решение

ЧиСау програми за развиване на усета

Затова са изградени и специализираните тренировки ЧиСау – прилепващи ръце – за да се научим да чуваме силата на противника, да забравим за себе си, да се слеем с противника. От тук идва и известната фраза на Брус Лий – „Аз нямам техника, моята техника е техниката на противника.”

ЧиСау не е създадено, де се преборва ъгълът на противника, силово де се извлича ъгъл на съпротивление, да се сблъскват ъгли на силата и така отново и отново.

решение

Стратегия не Агресия

Това е като шаха – не агресивното взимане на фигурите на противника е важно, а усета за стратегията, а това води и до победата.

ЧиСау има стратегията да чуе стратегията на другия, да се усети и разбере каква е силата, накъде е насочена, каква е нейната амплитуда, коя ръка е водеща и как тя се променя. И след като усетим всичко това да реагираме адекватно на променящата се ситуация. Това е умението, което трябва да се развие в ЧиСау.