Освободи се от собствената си сила

14/06/2018

Освободи се от собствената си сила…звучи изключително странно за принцип в бойно изкуство!

Обикновено е често срещаната идея – увеличи своята сила, прави всичко с повече сила, имай повече сила. Тоест, в бойните изкуства силата се издига в култи ако нямаш сила си …слаб.

Но какво говорят китайците за силата?

Те разделят силата на примитивна мускулна сила “Ли” и на вътрешна сила – “Дзин”. Едната се свързва с мускулите, а другата със сухожилията. Мускулната сила има начало и край, направление и точка на отпускане и стягане. Сухожилната сила “Дзин” има само натягане и спираловидно усукване, няма начало и край, а сама се зарежда от нейното въртене. Това е тотално нов тип сила, която нито е силата на мускула, нито неговото отпускане. Това е жилава нова сила, която има динамично-променящо се движение във всички посоки.

Така че, трябва да добавим, освободи се от силата, която познаваш, изпразни чашата си, за да може да се налее вътре внея нещо ново като усещане и разбиране.

Освободи се от силата си в духовен план означава и освободи се от представите си, от егото си, виж нещата по друг начина. За да чуеш повече, да усетиш повече.

Ако това не съществува като метод на тренировка, трябва да се замислите дали не тренирате външен стил, с опаковка на ВингЧун движения.

Текст: Станислав Багалев